woensdag 12 november 2008

Alles en iedereen

Kan je zien waar de Pijp begint en waar zij (zij? hij? het?) ophoudt? Als je niet weet waar de grenzen zijn? Je kan gokken. Maar kan je het ook voelen? Zien? Is er iets wezenlijk anders dan voor de Pijp of achter de Pijp?
Als ik naar België ga zie ik het altijd direct. Het is de kwaliteit van de wegen, de uitstraling van de huizen, een andere architectuur, andere kleuren, een andere energie, frietkotten, anders gekapte hoofden, van die dingen. Maar is het de grens die dat verschil bepaalt of zijn het die verschillen die de grens bepalen?
Grenzen zijn wonderlijke dingen, of eigenlijk zijn het geen dingen. Ze bestaan niet echt. Ze zijn bedacht. Benoemd. Een rivier die de grens bepaalt is in de eerste plaats opgebouwd uit water, stromend water. Dat zij ook grens wordt genoemd betekent niet een wezenlijke verandering voor de rivier.
Zijn er dingen die de Pijp wel heeft die andere stadsdelen niet hebben? Niet de prostituees, niet de markt, niet de brouwerij, niet het park, niet de Coffee Companies, niet de kleine groenten- en fruitwinkeltjes, niet het filmtheater, niet de statige huizen, niet de achterafhoekjes, niet de massas mensen, de talloze restaurants, de duiven, de honden, de graffiti, de speelpleintjes, de groenranden, de parkeerhavens, de rennende kinderen, de tandartsen, de ambachtslieden, de kerkgebouwen, de waterpartijen, de klanken, de geuren, de kleuren, de dromen van haar bewoners, de wensen van haar bezoekers, de daden van haar bestuurders.
Dat allemaal niet. Maar wel die prostituees en die markt en die brouwerij en dat park en die Coffie Companies en die kleine groenten- en fruitwinkeltjes en dat filmtheater en die huizen en die achterafhoekjes en die mensen en die restaurants en die duiven en die honden en die graffiti en die speelpleintjes en die groenranden en die parkeerhavens en die kinderen en die tandartsen en die ambachtslieden en die kerkgebouwen en die waterpartijen en die klanken en die geuren en die kleuren en die dromen en die wensen en die daden.

Geen opmerkingen: